admin

Interviu cu Pr. Adrian Chili

Echipa verde

Biografie

– s-a născut în ziua de 24 mai 1978, la Tămăşeni

– a studiat în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic “Sf. Iosif” din IaÅŸi ÅŸi a fost hirotonit preot la 24 iunie 2003 în catedrala din IaÅŸi.

– la 1 august 2003 a fost numit vicar parohial la Bijghir (jud. Băcău) ÅŸi după o lună a fost transferat ca vicar parohial la GherăeÅŸti;

– în perioada 1 septembrie 2003 – 31 iulie 2005 a fost vicar în parohia GherăeÅŸti;

Р̨n perioada 1 august 2005 Р31 iulie 2006 a fost vicar ̨n parohia Gioseni;

– slujeÅŸte la Faraoani de la 1 august 2006.

R: Cum aţi aflat de Tabăra Ecumenica din Târgu-Lăpuş?

Pr: Am aflat de pe site-ul www.catolica.ro, într-una dintre ştirile de acum trei ani.

R: Cu ce gânduri aţi venit in tabără?

Pr: Evident, cu gânduri bune.

R: În ce fel de tabără aţi mai fost implicat până acum?

Pr: În mod concret am fost implicat în tabere pentru copii, în Moldova, însă e un alt stil de a lucra cu tinerii, care se desfăşoară în parohie de câţiva ani se organizează anumite activităţi cu tema „Vara împreună”, „GREF” (grup recreativ, estiv, formativ), „Campus”, care au acelaşi scop, pe care-l au şi taberele. O tabără propriu-zisă s-a organizat cu copiii din Parohia Bijghir (jud. Bacău), pentru câteva zile la Fundul Moldovei. Am organizat două ediţii „Vara Împreună” în parohia Gherăeşti (jud. Neamţ).

R: Ce părere aveţi despre tinerii participanţi?

Pr: Orice început este greu, deci prima impresie nu a fost foarte bună, dar după un anumit timp , începând cu a doua zi părerea a început sa se schimbe. Am încercat să discut cu fiecare, să-i provoc şi am putut vedea că cei mai mulţi dintre ei sunt cumsecade şi interesaţi de a afla şi lucruri pozitive necesare vieţii. De fapt am sperat că voi găsi astfel de tineri.

R: Ce metode aplicaţi pentru a-i atrage pe tineri la biserica?

Pr: În biserică : predica, apoi cateheza şi timpul petrecut prin joc, muzică, dans , organizarea de excursii şi discuţiile.

R: De câţi tineri sunteţi însoţit în această tabără?

Pr: De opt tineri.

R: Cum v-aţi simţit în cămin alături de tineri?

Pr: A fost bine .

R: Credeţi că ar trebui împărţiţi pe grupe, după vârste?

Pr: Pentru o mai bună organizare a taberei este obligatorie o aranjare pe vârste, cu o toleranţă de patru ani între ei.

R: Care echipă vi s-a părut mai unită?

Pr: Unitatea între oameni este un ideal. În toate grupele am putut vedea unitate, dar unitate însoţită de teamă. totuşi cred că cel mai unit grup a fost grupul „roz”.

R: Cum credeţi că s-ar putea îmbunătăţi organizarea taberei?

Pr: Organizarea taberei s-ar putea îmbunătăţi prin întrebare efectivă a tinerilor. aceasta se poate face de pe site-ul taberei poate chiar începând după terminarea unei ediţii. De ex. ce-ar dori ei să găsească în tabăra de anul viitor, pentru ca atunci au în minte ideile proaspete, apoi un alt pas ar fi prezentarea a două-trei programe pe zile, cu 2-3 luni înainte de început, care să fie votate de tineri. Tinerii ar trebui să respecte programul stabilit si votat înainte.

R: Cum vi s-a părut organizarea taberei de anul acesta?

Pr: Organizarea taberei de anul acesta a fost relaxantă şi cred că tinerii nu au fost stresaţi prea mult de aceasta. Cred că programul propus şi făcut până acum a fost o ocazie pentru ca tinerii să se cunoască mai bine:

R: Cum vi s-a părut călătoria iniţiatică?

Pr: Abia am aşteptat să văd cum va decurge călătoria iniţiatică. În ciuda arşiţei de afară, din câte am remarcat această călătorie a avut un succes extraordinar. În privinţa organizării acestei călătorii s-a putut vedea experienţa ediţiilor precedente , dar m-au uimit probele care au avut loc. Nu pot să spun care dintre probe a fost mai reuşită, pentru că nu am participat. Mie mi-a plăcut misiunea pe care am avut-o, să le vorbesc tinerilor despre iubirea şi iertarea lui Dumnezeu pe care o simţim când ni se iartă păcatele.

R: V-ar plăcea să organizaţi tabere ecumenice la dvs. în parohie?

Pr: Ar fi una din ocaziile cele mai frumoase pe care le-as putea avea alături de copii sau tineri, ar fi un timp în care aş fi mai mult cu ei şi aş avea ocazia să vorbim şi să ne cunoaştem ca să-i pot ajuta. Mi-ar plăcea dar deocamdată lipsa fondurilor mă împiedică s-o fac. Mă limitez să organizez aşa-numitele tabere din parohie, cu copiii.

R: Ce influenţă are această tabără asupra tinerilor?

Pr: Per ansamblu cred că aceasta tabăra are o influenţă pozitivă. Impactul concret depinde cred de ideile sau imaginile pe care tinerii şi le-au făcut despre tabără şi ce-ar dori ei să găsească aici. O parte dintre tineri cred că vor pleca mai maturi acasă şi tare mult mi-aş dori ca o parte dintre ei să aibă curajul să transmită prietenilor şi grupului din care fac parte, lucrurile frumoase şi bune pe care le-au găsit aici.

R : Credeţi că tinerii de azi sunt chemaţi la viaţa religioasă?

Pr: Evident, din momentul în care cred ca există Dumnezeu şi că El este Cel care conduce Biserica, va avea şi grija să aleagă tineri pentru viaţa consacrată. Astăzi, dacă mai sunt puţini tineri care aleg viaţa consacrată, cred că ei datorită unei frici de a-şi asuma o responsabilitate pentru toată viaţa.

R: Ce v-a impresionat cel mai mult în această tabără?

Pr: Până acum la programul taberei cel mai mult m-a impresionat călătoria iniţiatică, deoarece tinerii au avut ocazia să se unească mai bine , să se ajute unii pe alţii şi să vadă cât de mult îi iubeşte Dumnezeu.

R. Cu ce impresii Plecaţi din tabără?

Pr: Plec spre casă cu o impresie foarte bună , deşi iniţial am fost puţin dezamăgit de comportamentul şi indiferenţa unor tineri. Am văzut că lucrând împreună şi străduindu-ne să respectăm programul că sunt nişte adevăraţi căutători de adevăr, de bunătate, de prietenie şi de Dumnezeu.

R: Ce sfaturi puteţi da tinerilor?

Pr: În primul rând să nu uite ceea ce sunt, adică tineri. Ei sunt speranţa lumii, speranţa Bisericii, speranţa familiei şi speranţa comunităţii din care fac parte. Vreau să luptaţi şi să căutaţi cu toate puterile voastre Adevărul. Aveţi dreptul de a cunoaşte Adevărul în întregime. Nu vă lăsaţi amăgiţi de ispitele lumii acesteia. Trăiţi tinereţea vârstei alături de Dumnezeu, pentru că făcându-l pe El Prietenul vostru, o să primiţi de la El , Iubirea, Adevărul, Dreptatea, Speranţa şi mai ales Curajul de a trăi în lumea de azi.

R: Ce sfaturi daţi organizatorilor?

Pr: În primul rând vreau să le mulţumesc pentru ideea şi curajul pe care l-au avut atunci când şi-au propus să organizeze o astfel de tabără. Aş dori şi mi-ar plăcea să aibă mai mulţi colaboratori, care să-i ajute să îndeplinească misiunea. Sfatul cel mai important pe care vreau să-l dau este de a avea curajul şi tăria necesară de a organiza şi pe viitor astfel de tabere. Stiu că cine nu face nimic nu greşeşte niciodată, iar ei , cum au încercat să facă multe, e normal să nu iasă totul aşa cum şi-au dorit.

R: Aveţi un simbol creştin care vă reprezintă?

Pr: Da, am un simbol care mă reprezintă: Sfânta Euharistie. Ea este aceea care îmi dă curajul şi tăria necesară de a-mi îndeplini misiunea primită , fără vrednicia mea, adică aceea de a fi preot a lui Cristos. Când mă împărtăşesc cu Trupul şi Sângele lui Cristos simt că El mă hrăneşte şi mă întăreşte cu o forţă care vine de sus, cu o forţă care mă face să depăşesc greutăţile pământeşti din fiecare zi. ori de câte ori îmi este greu, cad în genunchi în faţa lui Isus din Sfântul Sacrament şi vorbesc cu Cristos ca şi cum aş vorbi cu cel mai bun prieten al meu. Este atât de plăcut să văd cum El mă ascultă, mă înţelege , mă încurajează şi schimbă tristeţea mea în bucurie.

R: Vă mulţumim!

Pr: Şi eu vă mulţumesc!

Trackback URI | Comments RSS

Lasă un comentariu